Kinesiologie komt van het Latijnse woord “kinese”, wat zoveel betekent als “bewegen” en dus is de letterlijke vertaling van kinesiologie: “de leer van de beweging”. De toegepaste kinesiologie is ontwikkelt door dr George Goodheart aan het begin van de jaren zestig vanuit de chiropractie. Goodheart ontdekte dat de oorzaak van pijn voelen wanneer spieren gespannen of verkrampt zijn en de wervelkolom uit zijn natuurlijke positie wordt getrokken, niet per se betekent dat het probleem zich in de pijnlijke spier bevindt. Het is juist vaker zo dat zwakke spieren aan de ene kant van het lichaam ervoor kunnen zorgen dat normale, tegenoverliggende spieren gespannen raken.

Goodheart experimenteerde met spiertesten en maakte daarbij gebruik van diverse behandelwijzen, zoals osteopathie, de meridianen, reflex- en neurovasculaire punten. Hij ontdekte dat er een relatie bestaat tussen spiergroepen, organen, emoties en meridianen en dat er bepaalde punten op het lichaam bestaan om onbalansen te balanceren.

Kinesiologie gaat uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam en werkt met de gezondheidspirmaide, waarbij vanuit structuur, biochemisch, emotioneel en electromagnetisch naar een onbalans van het lichaam gekeken wordt. Door het gebruik van spiertesten worden onbalansen in het lijf opgespoord en kijken we hoe deze onbalansen weer terug in balans gebracht kunnen worden.

De oorzaak van de klachten worden door middel van onder andere acupressuur, bewegingsoefeningen, stressreductie en eventueel vitamines, mineralen, bloesemremedies of essentiële oliën aangepakt. Onze fysieke gesteldheid heeft invloed op ons emotionele welbevinden en andersom. De ervaringen die we opdoen, het voedsel wat we tot ons nemen heeft invloed op ons lijf. Emoties en trauma’s (stress) kunnen worden opgeslagen in ons lichaam en eventueel leiden tot klachten. Met de holistische visie van kinesiologie, streef je als kinesioloog naar homeostase (de natuurlijke balans) om het zelfhelend vermogen van het lijf weer aan te zetten.

Ik ben als aspirant lid aangesloten bij beroepsvereniging VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen), het RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg) en de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz).